torsdag, december 30, 2010

Amerikakriget


Just det ! Inte hört talas om det kriget? Men för vietnameserna är det en del av den plågsamma nutidshistorien. Hela landet låg i spillror, en stor del av befolkningen utplånades. All infrastruktur sönderbombad, inte en enda järnvägs- eller landsvägsbro klarade sig, ingen el. Boskapen slaktad, brunnar förgiftade och träden saknar löv. Och så ovanpå allt flyger en armada av högteknologiska bombplan som vräker ut död i form av krevader, napalm, dioxiner och fosfor på en fattig jordbruksbefolkning. På flygplanen står det USA. Denna världens mest utvecklade demokrati använde sig mellan åren 1965 - 1975 av sitt teknologiska övertag för att föra krig mot vietnameserna...dvs Amerikakriget.

Idag har vi varit på krigsmuseet i Ho Chi Minh City samt besökt de underjordiska tunnlarna i försvarsanläggningen Cu Chi. Man förstår att kriget har satt sin prägel på landet. Men konstigt nog ser vi inte mycket av detta i mentaliteten hos människor. När man frågar så svarar vietnameser ofta ”Vi har lagt det gamla bakom oss, vi ser mot framtiden”. Och vår museiguide är noga med att påpeka att man skiljer på GI (de stridande soldaterna ) och vanliga amerikaner.


- Posted using BlogPress from my iPad

3 kommentarer:

kmson sa...

Å vad underbart att se - vilka bilder. Och så kommer man ihåg - ja just det vespor, halong, mekong - ja allt underbart! Det är nog vär bästa resa. Massa kramar från Barcelona som inte är så tokigt, men

Anonym sa...

Hoppas ni har det jättefint i Barcrlona! Och stor nyårskram från oss! -Ylva

Anonym sa...

Hej
Bra att minnas och se vad som skett i mänskligheten historia.
Man kan förundras över att maktmissbruk,övergrepp och förtryck
kan få så många följeslagare så att det kan pågå krig år ut och år in. Man imponeras också över den kraft som människan, oskyldiga offer,kan klarar av i sin kamp för att överleva.
Jag har förstått att Vietnameserna är ett folk med en mycket imponerade och klok hållning till det de utsattes för. Deras moral och etiska mognad överstiger stort
det land som anser sig vara "världsbäst på världsfred".
Njut av att vara bland detta kloka
folk och fortsätt uppskatta allt de bjuder på.
/Mona