måndag, december 01, 2014

Stingrocka och havssködpaddor


Stingrocka- stingray
Akumal är en ort på Yucatanhalvön där det är extra lätt att ta sig ut till korallrevet. Detta är  världens längsta korallrev och överträffas bara av stora barriärrevet utanför Australien.
Akumal Beach

Redan när vi kommer körande på vägen till Akumal blir vi överfallna av en energisk dykarguide. Vi parkerar bilen får cyklop, snorkel, väst och simfötter  och går ner mot en vacker strand med hårt hårt (cement-hårt !) packad fin sand.  En bit ut i vattnet börjar det sticka upp korta tuvor med skjögräs och snart ser vi dom…i mängder. Stora majestätiska havssköldpaddor simmar omkring och betar sjögräs.
Vi talar om bjässar på över metern och dom är helt orädda.  Vi kommer mycket nära men vår guide är noga med att tala om att man inte får röra något i denna undervattens nationalpark . Vi simmar ut till revet och ser alla färgglada fiskstim. På vägen in mot stranden stannar vår guide plötsligt. ”Försiktigt nu ” säger han och där under oss ligger en stingrocka och stirrar på oss. Längst ute på dess svans sitter en kraftig gadd som gett rockan dess namn och ryckte. Vi simmar långsamt över den och kastar hela tiden blickar bakåt för att försäkra oss om att vi inte är förföljda.
Hanssköldpadda

(PS  Vi hade ingen kamera under vattnet varför djuren ovan kan vara fotade i något annat undervattensparadis)

Inga kommentarer: