fredag, augusti 06, 2010

Översätta siffror

Jag gillar saker som är smart arrangerande. Som metersystemet; hur bra som helst. På en meter går det hundra centimeter och tio deciliter blir en liter- lätt som en plätt. Engelsmännen måste tänkt "nu ska vi allt krångla till det så mycket som det bara går, inte räcker det med att köra på fel sida av vägen inte!", fast på engelska dårå.
Så, på en yard går det tre feet, på en feet tolv inches. På en mile 1760 yards. VA? VARFÖR??!??!? GOSH!!
Britterna har liksom resten av världens engelspråkiga länder gått över till meter, men inte Usa. De hänger kvar vid krånglet likt en trotsig tonåring vid sina piercingar.
Och inte kan de skriva decimaler här heller, det blir 1 3/4 miles och såna saker. (Alltså...1760/4=440 440x3=1320+1760=3080 yards. Fantastiskt.)
Decimaler som annars fungerar så underbart på allting! Förutom en sak. Klockan. Detta har naturligtvis Kalifornies kollektivtrafik tagit vara på. Nästa tåg till castro valley går om 6,73 minuter. "Jamen det är klart, det blir ju 6 minuter och 43 sekunder och 8 tiondelar."

1 kommentar:

Annamoster sa...

Ja, engelsmän är helt galna! Jag kommer ihåg en gång när jag var på cykelsemester i Irland, ett land som i och för sig är något helt annat än England. De hade ungefär varannan vägskylt i km och varannan i miles. Det var ganska jobbigt att cykla och inte veta hur långt det var kvar... Så det här att byta ett system är inte helt okomplicerat heller!