onsdag, januari 05, 2011

Gästinlägg av Anna: Det marina livet på Phu Quoc


Phu Quoc är Vietnams största ö och är ön är så långt väster ut i Vietnam man kan komma. Ön ligger söder om Kambodja och inte långt från Koh Chang i Thailand.

På Phu Quoc har man livnärt sig på fiske i alla århundranden och livet är hårt för befolkningen. Nu har turismen börjat prägla ön, även om livet fortfarande ter sig ganska normalt för de flesta på ön. Men fler och fler hotell byggs och fiskarna får allt oftare samsas med soltörstiga nordbor på stränderna.

Eftersom det är tropiskt klimat finns det korallrev i vattnen kring ön. Korallrev bildas i vatten där temeraruren är hög och jämn över året och de drar till sig djur som är typiska för biotopen; squid, havssköldpadda, barracuda, parrotfish, boxfish, skorpionfisk, lejonfisk, muräna, krabbor och clownfisk. Man kan också få se haj, tonfisk, rockor och andra större fiskar i korall-biotoperna.

Alla dessa för oss exotiska arter har jag tidigare haft möjligheten att se vid alla snorkel- och dykturer jag gjort (förutom haj men havsko har jag lyckats kryssa!!). Men på Phu Quoc? Låt oss se...

Eftersom min kära systerdotter tog dykcert i december i Sverige (ja fy sjutton, va kallt!) var jag ganska angelägen att komma ut på en dyktur, den första för Hanna. Max hade också provat på att dyka med Lasse i Thailand för nån vecka sen så vi var fyra förväntansfulla dykare. Med oss hade vi också resten av gänget, sju snorklare i åldersspannet 8-72. Vi bokade en dag med Rainbow divers, den bästa dykshopen på ön.
Vi skulle börja dyka vid Turtle island, som de skyndsamt kommerterade: But there are no turtles... Här går man som längst ner ca 10 m vilket vi inte hade några problem med. Härligt att förberedea dyket, våtdräkter på, viktbälten, västar, masker och tuber kontollerades och giant step i 28-gradigt hav! Vi började nedstigningen och kom ner i den magiska undervattensvärlden. Hanna singnalerade ok och vi började lugnt och stilla flyta iväg framåt. Vi såg några "korallknölar", några små fiskar och inte mycket mer - sikten var inte mer än fyra meter... Så nej, på Phu Quoc är det inte lika bra dykning som jag är "van" vid. Den dåliga sikten berodde på tillfällig vindriktning men det är helt klart så att det intensiva fisket påverkar det marina livet. Fiskarna måste ta mindre och mindre fiskar för att kunna försörja sig och överleva.
Trots detta hade vi en mysig dyktur, nybörjarna trimmade sina skills och vi såg några stim med småfisk och härliga, både hårda och mjuka, koraller. Lyckan var stor när vi kom tillbaka upp på ytan efter 47 minuter!

Vid vårt andra dyk var det lite bättre sikt, 7-8 meter, men ännu färre stora fiskar. En skorpionfisk lyckades vi se i alla fall! Snorklarna, däremot, fick se ett stim större fiskar!!
En härlig soft dag ute på havet i Vietnam! Max var jätteduktig som ickedykare! Hanna är nu biten, och kommer att ha många många tillfällen att få dyka på "finare" rev i framtiden, jag är glad att få ha varit hennes buddie vid hennes första tropiska dyk!

Annamoster

Inga kommentarer: