söndag, januari 09, 2011

"Förut kallade vi den djungel, nu kallar vi den Nationalpark"

Sista dagen på Phu Quoc gjorde LÅ, Hanna och jag en utflykt till norra delen av ön. Mest för att vi ville få gå i nationlparken, som är ett stort område på Phu Quoc men det har inte mycket vandringsleder så det är lite svårtillgängligt.
Vi bokade bil och guide som var en jättegullig tjej. Nu har vi ju vant oss vid det vietnamesiska engelska uttalet så det rätt bra att förstå henne - för två veckor sen hade det nog känts nästan omöjligt eftersom de gärna sväljer sista stavelsen av orden. House uttalas ”hau”, french blir ”fren”, massage uttalas ”massa” och så vidare.
Guiden berättade om att de flesta på ön försörjer sig som fiskare. De näst vanligaste näringarna är sen fisksås och pepparodling. Vi stannade för att titta på pepparodling, det såg ut ungefär som vinrankor fast mycket högre.
Sen skulle vi få gå några km i skogen ”nationalparken”. Den kändes inte så djungelaktig som vi hade hoppats, men det var en mysig och avkopplande promenad. Utom då att guiden sa att ”vi har inga stora djur här, som tigrar eller lejon, utan det vi har mycket av är ORMAR”...
Men det vi träffade på var ett par familjer som bodde långt inne i skogen och odlade peppar; de hade också kossor och hundar och de var de enda djur vi såg!



Vi körde sen vidare mot öns nordvästra spets där det bara är 5 km till Kambodja. Turen avslutades med fruktdrinkar och bad på den strand som utsetts till en av världens fem vackraste stränder (enligt guiden!).

Inga kommentarer: