söndag, juli 25, 2010

Gettymuseet: Fantastiskt och med mysterier

Getty lyckades i sitt liv han lyckades tjäna enorma förmögenheter på olja. En betydande del av dessa plöjde han ner i Getty museet för konst i Kalifornien. Det gjorde han rätt i. Getty stiftelsen anlitade en framstående arkitekt och en suverän trädgårdsarkitekt. Det gjorde Getty stiftelsen rätt i. Vi (Ylva. Lars-Åke och Hanna besökte Getty museet ….DET GJORDE VI RÄTT I.

Museet är fantastiskt! Och då tänker jag framförallt på arkitekturen. Ett gigantiskt tempel för konsten har man skapat. Detta genom att frakta upp mängder av stenblock i en fantastisk varmvit och med en huggen skovlig yta där solen och skuggorna får fritt utrymme att leka.

Trots sin gigantiska yta så har man lyckats att göra det till ett levande område. Med piazza liknade torg och mängder med små prång och intima viloplatser alla men en fantastisk utsikt över bukten och Los Angeles och St Monica bay nedanför. Ett mer genomtänkt mänskligt arkitektprojekt får man nog leta efter. Trädskugga och vattensvalka gör att man kan vistas länge här. Ja man vill vistas länge här. Följaktligen så tog vi både en förmiddagsfika och lunch och det kändes inte precis som nått avbrott i museie turen. Man börjar dock med att ta bergbanan upp för berget till museet. Bergbanan startar vid det gigantiska parkeringsdäcket vid bergets fot. Att man tar en viss avgift för parkeringen känns helt ok med tanke på att själva museet är fritt från entré avgift. Väl uppe på berget går man kors och tvärs mellan de olika utställningarna och rör sig i alla väderstreck för att titta på utsikten. Man rör sig nu i ett offentligt rum och inte i de köande ringlande gåsmarsch som är sååå vanlig vid turist attraktioner och museer.

Dagliga guidade turer som man inte får missa är Arkitekt -turen och Trädgårds-turen. Speciellt den senare är nödvändig om man skall förstå något av upplägget .Visst kan man gå omkring och bara titta på det vackra växterna, många gör, det men det finns inga skyltar.


Det finns även ett antal stora mysterier. Mysterier som kanske kommer att kvarstå även vid ett besök på platsen. Frågor som t.ex. –Varför är det inget eko trots alla marmorliknade plattor på golv och väggar? Och hur kan det komma sig att trädgården saknar både fåglar och insekter?

-LARS-ÅKE

Inga kommentarer: