torsdag, november 27, 2014

Mayaruinerna i Tulum

Det var en het och kvav dag när vi besökte Mayaruinerna i Tulum. Vi hittade en engelsktalande guide som hjälpe oss förstå det vi såg. Ruinerna ligger direkt med utsikt över havet och är lämningar efter en f.d. kultplats, handelsplats och hamn. Här tror man att bara präster, astronomer…. och matematiker! bodde.  Både solkalendern som visade sommar- och vintersolståndet och en fyr som hjälpte båtarna att navigera in mellan öppningar i det omgivande korallrevet var imponerande. Ruinerna var förutom turister fullsmäckade med med iguanaödlor med upp till en meters längd och gigantiska fjärilar i småfågelsstorlek. Nedanför templet har man spärrat av stranden då havssköldppaddor lagt ägg där. 

Yucatanhalvön dominerades av Mayakulturen när spanjorerna började härja här.
Fortfarande idag är större delen av befolkningen här maya. Guiden berättade att man lär sig mayaspråket från födsel och får senare i skolan lära sig spanskan. Mayaindianerna var en av de mest framgångsrika av Mexikos antika kulturer. Dom lyckades erövra en stor del av landet och mellanamerika. (De bodde i delar av vad som idag är södra MexikoEl SalvadorBelizeHonduras och Guatemala.)  Trots att Maya-kulturen levde kvar så sent som på 1500-talet så vet man förvånansvärt lite om dess kultur. Detta trots att man hade skriftspråk och papper (gjord  av fikonträdet). 
En förklaring till detta var att spanjorerna eldade upp alla skrifter man kom åt då man ansåg att det var djävulsdyrkan.



Inga kommentarer: