lördag, november 29, 2014

Polisen griper in


I Mexico finns flera typer av poliser. Det finns flera  lokala och  federala polisstyrkor. Det finns poliser på fyrhjuling på sandstranden, poliser utanför stans supermarket och vid dom vanligt förekommande fartreducerings-guppen (Bomberos!) på vägarna, Det som framförallt utmärker alla typerna är den tunga beväpningen. Framför nästa varje samhälle vi passerat ser vi någon slags vägspärrar bemannade med svartklädda väldigt militäriserade poliser med automatkarbiner, hjälmar och skottsäkra västar. Vi har även sett trafikpoliser med cykelhjälm och en AK4 nonchalant över axeln. 

Vi har nu hyrt en liten bil som vi åker runt med. Det är spännande. Trafiken är inte som vi är vana. Man får se upp vid utfarter och landsvägskorsningar där en halvt trasig pickup med flaket fullt av folk plötslig svänger ut på en huvudled utan att vänta.
Och när man minst anar det är det ett väghinder i form av ett konstruerat väggupp.
Sen är det det här med parkering. Alla parkerar där man vill förutom när polisen är i närheten.
Om polisen finner en felparkering så skruvar man helt enkelt bort bilens registreringsskylt och sedan får man söka upp polisstationen betala böter (eller muta ) innan registreringsskylten återfås.

Naturligtvis hände det oss. Vi kom körande från Tulum till  bokat hotell Playa del Carmen och ställde bilen på en tvärgata nära hotellet under incheckningen. När vi tio minuter senare ska hämta våra väskor så är bilen lappad och registreringsskylten borta.  Det krävdes två dagar och två taxiresor till och från polisstationen som visade sig ligga ganska långt bort  innan vi fick vår registreringsskylt åter. Då hade vi innan …från polisen …fått reda på att det kunde kosta 1500 pesos, eller 250 pesos eller 550 pesos. Eller så kunde vi återkomma med fotokopior på hyrbilskontrakt, körkort och pass och få det gratis.

Vi valde det senare ;- )


Inga kommentarer: