fredag, november 21, 2014

Zapotekernas förunderliga kalender

Oaxaca är en både lugn och livlig liten stad, det är även namnet på regionen här.
Det är en typisk kolonialstad med färgintensiva, vackra gator; kyrkor och katedraler överallt och palmer framför dem. Lokala indianfolk lever fortfarande traditionellt här och man ser många av dem på gatorna, inte minst kvinnor med bebisar inlindade i tyg som bärs på ryggen. Nationalhjälten Benito Juarez har bott här i staden under tio år (på 1800-talet).
Vi gjorde en heldagsutflykt till Monte Albán som är zapotekernas tempelområde, som byggdes på 500-talet fkr och som övergavs på 800-talet ekr utan att man vet varför. Intensiv och intressant guidning under stekande sol, mycket handlade om hur grymma zapatekerna var som gärna förrättade människooffer till sina gudar. 
Men de var även duktiga astronomer och hade kalendrar. Vi fick se en solkammare, en stor stenpyramid med två öppningar. Det blev ljust inne i kammaren endast två dagar om året - 8 maj och 5 augusti. Efter mycket funderande har arkeologerna kommit fram till att dessa dagar betecknar början och slutet på regnperioden, såklart en väldigt viktig information till ett jordbrukande folk. Inte som man kunde tro, att de förebådade Ylvas och Lars-Åkes bröllopsdag 5 augusti 1500 år senare…


 Staden Oaxaca syns långt nere i dalen.

Det mäktiga tempelområde sett från söder till norr.

Typisk Oaxaca-arkitektur. Blandning av många stilar, och så den vackra svagt pistagegröna stenen (pga vulkanisk).

Inga kommentarer: